- Què és la UE?
La Unió Europea és la organització internacional a nivell europeu formada per països del continent europeu destinada a afavorir la integració econòmica i política dels seus estats membres. La Unió Europea s'articula per mitjà de les institucions comunitàries i un ordenament jurídico-polític paral·lel al de cada estat membre. Va sorgir substituïnt a l'antiga Comunitat Econòmica Europea (CEE) per mitjà del Tractat de la Unió Europea signat l'any 1993 a la ciutat holandesa de Maastricht.
- Què és el Pla Marshall y per què Espanya no va beneficiar d'ell?
L'European Recovery Program (conegut popularment com Pla Marshall per ser el seu impulsor el secretari d'Estat Nord-Americà George Marshall) va ser el conjunt d'ajudes econòmiques per part dels Estats Units als països europeus per a la seua reconstrucció després de la Segona Guerra Mundial. Quasi tots els països van recuperar el seu nivell econòmic d'abans de la guerra gràcies al pla. El Pla Marshall va ser rebutjat per la Unió Soviètica de Iosif Stalin i tots els països de la seua òrbita d'Europa de l'Est encara que se'l va oferir. Espanya ni va ser convocada per a rebre les ajudes per haver sigut aliada dels paisos totalitaris de l'Eix durant la Segona Guerra Mundial.
- Per què va ser tan important el tractat de la CECA? I l'EURATOM?
La Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA) suposa l'embrió del què hui és la Unió Europea. Va ser fundada el 1951 per França, la República Federal d'Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg per a propiciar la supressió dels aranzels per a crear un mercat comú de l'acer i el carbó. També, la CECA va evitar antigues disputes per les zones riques en carbó i açer com són l'Alsàcia i la Lorena, pertanyents a. A més, les institucions que es van crear són el precedent dels actuals organismes europeus.
La Comunitat Europea d’Energia Atòmica (EURATOM) va ser creada al 1957 pel Tractat de Roma (el mateix que va donar origen a la CEE) entre els mateixos països signataris de la CECA (i de la CEE) per a facilitar el comerç d'energia nuclear i el desenvolupament pacífic d'energia nuclear entre els seus signataris. Al ser creada pel Tractat de Roma suposa també un organisme important de construcció europea.
- Per què va fracasar la Comunitat Europea de Defensa? Hi ha en la Unió europea una política de defensa comú?
La Comunitat Europea de Defensa (CED) va fracasar donada la negativa del parlament de França en 1954 a ratificar el tractat pel qual es creava un exèrcit comú europeu. La UE té una Política Exterior i de Seguritat Comú (PESC), encara que no tenen perque actuar conjuntament. A més, molts països de la UE formen part d'organismes de defensa comú com ara la OTAN, per exemple.
- Creus que Europa necessita una defensa comú?
En la meua opinió no crec que faça falta un sistema de defensa comú europeu, a exepció de determinades àrees de seguretat, com ara la immigració a través de mètodes no legals, tràfic de drogues, etc.
- Comenta els principis que introdueix el Tractat de Roma.
Ja en el preàmbul del Tractat de Roma s'assenyala que els objectius màxims de la CEE serien defrendre i consolidar la pau i la llibertat als pobles d'Europa. Tot açó es tradueix en els articles del Tractat que van eliminar les aduanes de mercaderies, aranzels i polítiques comuns econòmiques, agràries, de transports, competència lleial i lliure circulació de persones dins la CEE, entre d'altres.
- Què signifiquen els conceptes "principi de subsidiaretat" i "conferència intergubernamental"?
L'objectiu del principi de subbsidiaretat és assegurar al ciutadà la pressa de decisions en el lloc més proper a ell. Per exemple, un ajuntament ha d'executar les mateixes competències que un govern o més si es pot.
Una conferència intergubernamental és aquella que celebren els governs de dos països conjuntament.
- Busca i defineix el terme "patrimoni comunitari".
El patrimoni europeu (acervo comunitario en castellà) és el conjunt de drets i obligacions (Dret comunitari i altres objectius comuns) que uneixen als països membres de la UE. Aquestos han d'acceptar aquestos drets abans d'adherir-se a la UE.
- Explica què és l'Agenda 2000
L'Agenda 2000 és un gran esforç finançer plasmat a un document l'any 1997 on s'estableix un presupost de 6000 milions d'euros per al periode 2000-06 per a preparar l'adhesió dels països d'Europa de l'Est.